Hoe leg ik mijn graszoden?
Na het leggen van graszoden heb je binnen enkele weken een gazon waar je op kunt lopen. Om het gras goed te laten wortelen is een luchtige bodem van belang. Door de wortels neemt het gras vocht en voedingstoffen op; hierdoor zal het gras diepgroen en gezond blijven.
Wij willen graag dat je tevreden bent met het resultaat van jouw nieuwe grasmat. Daarom geven wij graag een aantal tips die helpen bij het succesvol aanleggen van jouw gazon.
1. Zorg dat alle oude zoden of oude plantresten weg zijn
Zorg dat alle resten van planten, oude grasmat, losse stenen en takken verwijderd zijn. Wanneer er eerder een terras heeft gelegen moet al het zand (en puin) weggehaald worden. Voer het uitgegraven stuk op met DCM zwarte grond of bv. Terrafin® (o.a. verkrijgbaar bij van Ouwerkerk B.V. in Middelburg).
2. Zorg voor een luchtige en kruimelige bodemstructuur
Wortels van graszoden hebben zuurstof nodig om goed te kunnen wortelen. Spit of frees de grond daarom goed los, circa 30 cm diep.
Let op: Bij zware kleigrond is alleen losmaken van de grond niet voldoende. Harde gronden zoals kleigrond zorgen ervoor dat het gras slecht kan wortelen en bij extreme regenval kan er zelfs water blijven staan. Dit kan leiden tot o.a. schimmels waardoor er kale plekken ontstaan in het gazon.
Om dit te voorkomen, kunt u DCM Kleigrondverbeteraar lavakorrel door de toplaag heen mengen (3 cm per m²). Deze lavakorrel bestaat uit een fijn gesteente, wat luchtig en hoekig is. Door de hoekigheid blijft de korrel vele jaren in de toplaag zitten, in tegenstelling tot scherp zand wat rond is en na enkele jaren uitgespoeld is. Wanneer de grasmat eenmaal ligt is de structuur van de grond verbeteren erg lastig! Doe dit dus voordat je graszoden legt.
3. Strooi DCM Vivimus Gazon over de toplaag
De basis voor een strak gazon is een goede structuur. Strooi Vivimus Gazon over het losgemaakte stuk grond (100L per 10m²). DCM Vivimus Gazon is een product dat speciaal is ontwikkeld om de bodemstructuur te verbeteren en ideale groeiomstandigheden te creëren voor het gras.
4. Egaliseren
Wanneer de bodem een goede structuur heeft is het makkelijker om het stuk grond egaal te harken. Strooi DCM meststof aanleg gazon (1Kg/10m²). Vervolgens moet het stuk grond aangestampt of bij voorkeur gewalst worden, zodat het vlak en vast wordt. Controleer tussentijds of er geen zachte plekken (verzakkingen) zijn. Zijn deze er wel, vul deze dan op met losse grond totdat de grond mooi egaal is. Op deze manier voorkom je dat er later verzakkingen ontstaan. Hark nogmaals de toplaag licht los(ca. 1 cm) om de grond kruimelig te maken. Nu kun je de grond egaal afstrijken (afreien) met een rij-lat of plank. Wanneer het stuk grond geëgaliseerd is, is het tijd om de graszoden te leggen.
Let op: Zorg dat de hoogte van de ondergrond altijd 2 cm onder het terrasniveau blijft.
5. Het leggen van graszoden in 3 stappen uitgelegd
Zorg ervoor dat de ondergrond licht vochtig is voor je begint met het leggen van de graszoden.
- Begin met het leggen van de buitenranden van het gazon zodat er een kader ontstaat. Zorg dat bij ronde vormen de graszode wordt ingesneden zodat deze vlak op de ondergrond blijft liggen.
- Vervolgens begin je met het leggen langs een rechte kant. Zorg ervoor dat de graszoden zo strak mogelijk tegen elkaar komen te liggen om naden of gleuven te voorkomen. Laat de graszoden zoveel mogelijk verspringen van elkaar. Aan het einde van een ‘baan’ snij je de graszoden op maat met een oud kartelmes.
- Met een rij-lat of plank druk je de graszoden aan de zijkant aan om de naden te dichten. Blijf dit herhalen tot de grond bedekt is met de zoden.
Let erop dat je tijdens het leggen geen kuilen maakt met het lopen over de egaal gestreken grond of zojuist gelegde graszoden. Maak gebruik van grote planken om een aanvoer pad te creëren. Bij het leggen van de volgende banen blijf je op de planken. Hiermee voorkom je kuilen en zorg je meteen dat de graszoden goed zijn aangedrukt. Mochten er uiteindelijk nog gleuven zijn, vul deze dan op met DCM Vivimus Gazon.
6. de laatste loodjes
Na het leggen van de graszoden rol je de graszoden nog éénmaal aan met een halfgevulde gazonwals. Of maak gebruik van grote planken om de graszoden aan te drukken.
Geef water, water en nog meer water!
Zorg dat de graszoden niet uitdrogen, dus geef daarom direct na het leggen voldoende water totdat ze door en door nat zijn. Herhaal dit de eerste 2 á 3 weken zeer regelmatig totdat de zoden zijn vast gegroeid. Hoe vaak je moet sproeien is afhankelijk van het weer. Sproei ook overdag!
Loop de eerste weken niet op het gras
Loop de eerste 2 á 3 weken niet over het gazon totdat de zoden vast zijn gegroeid. Door een hoekje voorzichtig op te tillen zie je of de graszode is vast gegroeid. Belast het gazon de eerste maand minimaal.
Tips voor het onderhouden van jouw gazon
Na het leggen van de graszoden begint het onderhouden van jouw gazon. Wanneer het gras is gegroeid kan er voor het eerst gemaaid worden. Goed onderhoud is erg belangrijk voor het behoud van een mooi gazon. Maaien, sproeien en bemesten zorgen ervoor dat vorming van onkruid tegengehouden wordt. Lees meer over het onderhouden van je gazon in een van onze blogs.