Zoete kers
De Regina is een stevige, rode zoete kers met een goede smaak. Bestuiving: zelf bestuivend, maar d.m.v. kruisbestuiving met bv. Kordia of Lapins meer succes.
Snoeien
Na de pluk, nooit in de winter. Kersen zijn echte groeiers, maar wilt u de boom klein houden, dan alle nieuw gegroeide scheuten terugsnoeien, zodanig dat er 4 of 5 bladeren blijven zitten. Dit blijven doen tot einde groeiseizoen.
Bemesten
In februari en in de herfst DCM Meststof Groenten & Fruit geven.
Bewaren
Kersen bewaar je het beste in de groentelade van de koelkast. Liefst niet op elkaar gestouwd in een plastic zak maar uitgespreid op een bord of schoteltje. Zo voorkom je kneuzingen en je voorkomt dat een rotte kers de andere kersen aansteekt. Maar, dit heerlijke fruit ligt ook bij jou toch geen dagen in de koelkast?
Schoonmaken
Hoe maak je kersen schoon? Dat is niet moeilijk. Spoel ze gewoon goed onder stromend water. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet en verwijder de steeltjes pas na het spoelen. Zo voorkom je dat de kersen zich volzuigen met water en hun aroma verliezen. Als je de kersen gebruikt voor verwerking in een gerecht dan kun je een speciale kersenontpitter gebruiken om dit zomerfruit van hun pitjes te ontdoen.
Consumptie
Kersen worden meestal uit het vuistje gegeten. ’s Middags een schaaltje kersen op de tuintafel doet het altijd goed, maar ook ’s avonds als dessert is een schaaltje kersen altijd weer een verrassing. Verder kun je kersen verwerken als jam en als sap. Ook als garnering bij ijs, gebak en desserts is de kers prima geschikt.
Voedingswaarde
Gezond zijn kersen ook! Ze bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C.