Rode kruisbes
De Hinnonmäki Röd is een lekkere, rode kruisbes. Bestuiving: zelf bestuivend. Snoeien: draagt op 1-jarig hout. Grondscheuten (takken die vanuit de grond rondom de plant groeien) wegnemen. Verticale oude takken wegknippen tot 10 cm boven de grond waar zich het jaar erna weer nieuwe scheuten vormen. Bemesting: houdt van humusrijke grond met een jaarlijkse toediening van kalium.
Bewaren
Kruisbessen kun je het beste, enkele dagen, uitgespreid in de koelkast bewaren.
Schoonmaken
Was de kruisbessen vlak voor serveren en verwijder de kroontjes. De schil van de kruisbes kan je gewoon opeten, net zoals bij de druif.
Consumptie
Kruisbessen zijn zo uit de hand te eten. Sommige mensen zuigen de kruisbessen uit, vanwege de ietwat stuggere schil. Kruisbessen hebben geen pit. Kruisbessen zijn bijzonder geschikt voor het maken van jam en compote. Ook is de kruisbes lekker om toe te voegen aan de traditionele appeltaart.
Voedingswaarde
Kruisbessen zijn heel gezond. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamine C, B1, B2, B3, B6, E, kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink en fosfor. De vrucht zorgt voor versterking van de hartspier. Ook zijn de kruisbessen goed tegen ontstekingen en voor het immuunsysteem.