Bloemen plukken van vaste planten
Als je een pluktuin aan wilt leggen, is het belangrijk om vooraf te bedenken hoe je dit aan gaat pakken. Je kunt ervoor kiezen om vaste planten neer te zetten met bloemen die geschikt zijn om te plukken. Vaste planten zijn winterhard, en komen elk jaar dus weer terug. Zo kun je jarenlang plezier hebben van deze planten. Kijk goed naar welke kleuren je mooi vindt, en of je spreiding aan kunt brengen in de verschillende bloeiperiodes van de planten die je uitkiest. Zo kun je ervoor zorgen dat je vanaf het voorjaar tot laat in de herfst kunt plukken. Ook hebben vaste planten verschillende hoogtes, iets waar je rekening mee kunt houden bij het aanplanten. Wij hebben een aantal leuke soorten voor jou op een rijtje gezet:
- Paeonia (pioenroos)
- Verbena bonariensis (IJzerhard)
- Delphinium pacific Black Knight (Ridderspoor)
- Lythrum salicaria Robert (Kattenstaart)
- Phlox paniculata White Admiral (Vlambloem)
- Coreopsis grandiflora Sunray (Meisjesogen)
- Persicaria amplexicaulis Blackfield (Duizendknoop)
- Echinacea purpurea (Zonnehoed)
- Aster novi-belgii ‘Crimson Brocade’
- Astilbe arendsii Fanal (Pluimspirea)
- Centranthus ruber Coccineus (Valeriaan)
- Eupatorium maculatum Atropurpureum (Koninginnekruid)
- Gypsophila Rosenschleier (Gipskruid)
- Cortaderia selloana Pumila (Pampasgras)
- Miscanthus sinensis Ferner Osten (Prachtriet)
Bloemen zaaien om te plukken
Een ander idee is om bloemen te zaaien en dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Er zijn bijvoorbeeld bloemenmengsels van zaden die je makkelijk uit kunt strooien. Deze koop je in een pak waar je gelijk tot 10 vierkante meter mee in kunt zaaien. Deze bloemenmengsels zijn er in verschillende thema’s: speciaal voor het aantrekken van vlinders en bijen, lieveheersbeestjes of andere nuttige insecten.
Of je kiest ervoor om zakjes bloemenzaad te kopen. Deze zijn klein verpakt en daarom ook geschikt voor een klein plukhoekje. De bloemenzaden koop je per bloemsoort, als je zelf wilt uitkiezen welke bloemen je wilt gaan plukken. Of je kiest ook hier voor een bloemenmengsel. Wij hebben een aantal leuke soorten bloemenzaden voor je uitgezocht:
- DCM Bloemenmengsel Vlinders
- DCM Bloemenmengsel Bijen
- DCM Bloemenmengsel Nuttige Insecten
- DCM Bloemenmengsel Lieveheersbeestjes
- Delphinium cultorum Pacific Giants (Ridderspoor)
- Dianthus barbatus Florist Mengsel (Duizenschoon)
- Lupinus hartwegii Avalune Lilac (Lupine)
- Zinnia elegans Art Deco
- Centaurea cyanus (Korenbloem)
- Cosmos bipinnatus Sensation (Cosmea)
- Lathyrus odoratus Royal Mix (Siererwt)
- Veldbloemen mengsel
- Akkerbloemen mengsel
- Tuinboeket Vlinders
- Tuinboeket in Geur en Kleur
Bloembollen planten om te plukken
Het is ook een leuk idee om een aantal bloembollen aan te planten waar je later de bloemen van kunt plukken. Dit kun je dan weer mooi combineren met vaste, bloeiende planten of grassen. Er zijn bloembollen verkrijgbaar die je in het najaar aanplant, waarna je vanaf het vroege voorjaar kunt gaan oogsten. Ook zijn er zomerbollen verkrijgbaar. Deze plant je aan in het voorjaar, waarna je in de zomer kunt genieten van prachtige bloemen. Wij hebben ook voor de bloembollen een aantal leuke soorten voor je uitgezocht die prima geplukt kunnen worden:
- Allium aflatunense Purple Sensation (Sierui)
- Allium nigrum (Sierui)
- Dahlia adorable
- Fritillaria persica (Kievitsbloem)
- Ranunculus (Ranonkel)
- Eremurus robustus (Naald van Cleopatra)
- Lilium (Lelie)
“Knip de bloemen af waarvan de knop net geopend is en je al wat kleur van de bloem kunt zien” Jojanneke
Tips bij het plukken
Als de bloemen in jouw pluktuin gaan bloeien, is het tijd om te gaan plukken. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, zodat de bloemen nog vers zijn en niet door zon en warmte veel water hebben verloren. Let er bij het plukken op dat je alleen bloemen knipt waarvan de knop net geopend is, en waar je al wat kleur van de bloemen kunt zien. Dit is het juiste moment om de bloemen te gaan knippen. Neem een emmer water mee als je de tuin in gaat, zodat je de bloemen na het knippen gelijk in het water kunt zetten. Zo voorkom je dat ze direct slap gaan hangen. Gebruik een snoeischaar om de bloemen af te knippen. Je knipt de bloemen net boven een vertakking af. De onderste bladeren verwijder je voordat je de bloemen in een vaas zet, zodat de bladeren niet gaan rotten. Zet de geplukte bloemen in een vaas met lauw water, en ververs het water regelmatig om de bloemen zo lang mogelijk goed te houden.
Onderhouden van de pluktuin
De vaste planten of gezaaide bloemen in de tuin hebben een goede verzorging nodig. Door aandacht te geven aan de planten, zorg je voor een optimaal resultaat met veel bloemen. Verwijder daarom regelmatig het onkruid tussen de planten, en geef voldoende water. Zeker in het begin als de planten nog klein zijn en kleine wortels hebben, is het belangrijk om regelmatig water te geven. En groeien de bloemen de lucht in? Ondersteun ze dan met een groeiraster, zodat ze niet om kunnen knakken of ombuigen. Verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig, zodat de plant zich kan richten op de aanmaak van nieuwe bloemen. En geef de planten regelmatig voeding met DCM Siertuin meststof. Planten die in bloei staan kunnen dit goed gebruiken om gezond te blijven.
Liever ergens anders bloemen plukken?
Heb jij geen ruimte of zin in een eigen pluktuin, dan zijn er gelukkig wat leuke alternatieven die je kunt overwegen. Bezoek bijvoorbeeld eens een pluktuin bij jou in de buurt. Wij tippen graag een aantal leuke pluktuinen bij ons in de buurt:
- Pluktuin Hof Hazenberg, gelegen tussen Westkapelle en Aagtekerke
- Theeschenkerij de Pluktuin in Koudekerke
Een ander leuk initiatief dat door de agrarische natuurvereniging ‘Natuurlijk Walcheren‘ is opgezet, is het project bloemenranden. Langs diverse akkers langs openbare wegen vind je deze plukranden. Koop een bloemenplukbon bij een van de verkooppunten, en je kunt onbeperkt plukken op diverse plekken op Walcheren.