Waarom een boompaal plaatsen?
Een boom heeft net na aanplant een steuntje nodig. De kluit/het wortelgestel is nog niet in verhouding tot de kroon van de boom. Hierdoor kan een boom scheef groeien of omwaaien. Ook is de kans groot dat de jonge wortels beschadigen of afbreken wanneer de boom niet verankerd is. De boompalen moeten zeker wel 3 tot 5 jaar blijven staan, totdat de boom goed genoeg in de grond is geworteld.
Welke boompaal is het beste?
Er zijn verschillende soorten boompalen waar uit gekozen kan worden. Onbehandeld vuren, geïmpregneerd vuren, Europees hardhout zoals Robinia of kastanje. Iedere paal heeft voor- en nadelen.
Voor bomen waarvan de ondersteuning 3 tot 5 jaar moet blijven staan, is onbehandeld vurenhout een prima oplossing. In dit geval kan er ook altijd gekozen worden voor geïmpregneerd vuren, wat ook een goede oplossing is voor bomen die langer ondersteund moeten worden. Het voordeel van onbehandeld & geïmpregneerd vuren is dat deze palen cilindrisch gefreesd zijn en hierdoor maatvast. Het impregneren van de palen zorgt voor een groen kleurtje, beschermt het hout beter tegen het rottingsproces en het hout vergrijst minder snel.
Daarnaast heb je dus ook de keuze uit hardhouten palen. Deze zijn vaak vierkant, maar gaan langer mee. Of kies voor kastanje houten palen. Deze zijn vaak niet recht en grof, maar kunnen hierdoor wel als strandpaal worden gebruikt en zijn duurzaam. Bij ons is de meest verkochte paal de boompaal gefreesd + geïmpregneerd van 250 x 6cm.
Voor alles wat hierboven staat vermeld geldt dat dit afhankelijk is van de situatie waar de boompaal geplaatst wordt. De duurzaamheidsklasse van hout geldt alleen voor kernhout. Voor het spinthout (jonge hout) geldt een veel lagere duurzaamheidsklasse. Ook kan de groeilocatie invloed hebben op de duurzaamheid van het hout.
“Wij adviseren om bij een hoogstam boom twee lange palen te gebruiken” Mark
Lange boompaal
Wij adviseren om bij een hoogstam boom twee lange palen te gebruiken. Hierdoor krijgt de boom voldoende steun en zal deze wat statiger groeien. Wanneer je maar één boompaal gebruikt bestaat de kans dat de boom beschadigt waardoor er parasieten kunnen binnen dringen die er voor zorgen dat de boom ziek wordt en sterft. In andere regio’s dan Zeeland kan dit prima. Maar doordat we hier wel eens te maken hebben met draai- en ruk-winden is de kans op schade groot. Zelfs als je de boompaal in de meest voorkomende wind richting plaatst.
Korte boompaal
Er kan ook gebruik worden gemaakt van korte palen die maximaal 80 tot 100cm boven de grond uit komen. Dit adviseren we eigenlijk alleen bij beveerde bomen of bomen met een minimale stammaat van 18-20cm. Bij gebruik van korte palen heeft de boom meer bewegingsvrijheid en vormt daardoor sneller wortels. Hij zal dan sneller verankerd zijn. Maar er bestaat ook een kans dat de boom scheef waait.
Boomband
Naast verschillende soorten palen zijn er ook verschillende soorten boomband zoals: boomband gordel, boomband recycling of jute biologsch afbreekbaar boomband. Voor één boom is het natuurlijk zonde om een hele rol aan te schaffen. Hiervoor hebben wij een boomband set ontwikkeld met een gesp en spijkers. Dit is een compleet setje met een stuk rubber boomband (4 cm breed en 75cm lang), gesp (7x7cm) + spijkers. Het setje is voldoende voor het vastzetten van één boompaal aan een boom. Zie hieronder hoe je dit moet bevestigen:
Boompalen plaatsen
Als een boom geplant is, wil je niet dat die om- of scheef waait. Plaats daarom tijdens het planten boompalen. Hieronder staat beschreven hoe dit moet:
- Plaats de eerste paal altijd in de richting waar de meeste wind vandaan komt. De tweede paal daar tegenover, zodat paal 1, de boom en paal 2 in lijn staan.
- Zorg dat er minimaal 20cm tussen de stam en de paal zit
- Plaats de boompalen niet volledig verticaal, maar enigszins van de boom af (iets schuin, maar zeker niet te veel)
- Zet de palen stevig in de grond met behulp van een grondboor en sleg of grote hamer. Sla de paal zeker nog 10x stevig aan(pas op dat je de kop van de paal niet kapot slaat).
- Zorg ervoor dat de paal minimaal één derde in de grond staat.
- Zet de boom vast met rubber boomband en een gesp, gebruik hiervoor onze boombandsetjes. Zie ook de bovenstaande afbeelding.
Weten hoe je een boom aanplant? Lees ook onze plantinstructies voor een boom.
Nog een paar tips:
- Doe geen beton bij de palen, hierdoor rot de paal sneller af, ook heeft dit nadelige effecten op de boom en andere beplanting
- Bij het planten van een boom met kale wortel of kluit kun je het beste vooraf de palen plaatsen, om schade aan de wortels te voorkomen.
- Plaats boomband zo goed als boven aan de boompaal. Wanneer boomband te laag wordt geplaatst is de kans op schade weer groter.
- Controleer jaarlijks na de zomer of de banden nog stevig zitten en of er geen knelling optreedt.
- Zaag geïmpregneerde palen niet af, hierdoor gaan ze sneller rotten.
- Bij hele grote bomen kunnen eventueel ook 3 palen worden gebruikt.
- Bij meerstamige bomen kan het beste gebruik worden gemaakt van ondergrondse kluitverankering.