Wat is klimaatadaptatie?
In de blog over Wateroverlast in de tuin hadden we het er al over: “Is jouw tuin eigenlijk klimaatadaptief?”. Maar wat bedoelen we hier nu mee? Adaptatie is een ander woord voor aanpassing. Is jouw tuin al aangepast aan het veranderende klimaat? Kan jouw tuin extreme hitte aan, kan jouw tuin veel regen verwerken en kan jouw tuin stormen aan? Hieronder geven we je een aantal tips om jouw tuin klaar te maken voor het verwachte klimaat.
Zorg voor meer groen in de tuin
Tuinen worden steeds vaker vol bestraat. Hierdoor wordt het steeds warmer in de tuin en kan regenwater minder goed wegstromen. Een perfecte verhouding is 1/3 bestrating en 2/3 groen. Of 40% bestrating en 60% groen. Planten nemen vocht op en zorgen voor verkoeling. Kies eens voor een bodembedekkende plant of gazon in plaats van grind.
Neem geen verhoogde border!
Naast vol bestrate tuinen waren verhoogde borders ook helemaal een trend. Verhoogde borders zijn opgemetselde bakken, ideaal voor oudere mensen die niet meer goed kunnen bukken. Maar ze drogen ontzettend snel uit, waardoor je veel meer drinkwater moet gebruiken om te besproeien. Tijdens regelval kan water niet wegstromen via deze borders en zal er gebruik gemaakt moeten worden van hemelwaterafvoer.
Plant een boom
Een boom neemt ruimte in en de zon weg. Maar is dat wel zo erg? Bomen zorgen juist ook voor verkoeling en schaduw. Ook zuiveren bomen de lucht en nemen ze veel water op. Ben je bang dat een boom niet past bij jou in de tuin lees dan ook onze blog De 15 leukste bomen voor een kleine tuin
Plaats een regenton
Plaats een regenton aan je schuur of huis. Met dit opgevangen regenwater kun je in droge periodes water geven. Zo kun je jaarlijks tientallen tot wel honderden liters drinkwater besparen. Koppel je regenpijp af en laat regenwater wegzakken in de bodem. Zo ontlast je het riool.
Graaf een vijver of wadi(Water Afvoer Drainage en Infiltratie)
Plaats een vijver of wadi dit zorgt voor extra regenopvang. Een wadi slaat regenwater tijdelijk op en zuivert het. Het water kan hierna langzaam wegzakken in de grond.
Plant soorten die tegen droogte kunnen
Niet alle planten kunnen goed tegen hitte en droogte. Een hortensia bijvoorbeeld, laat snel zijn blad hangen. Gelukkig zijn er soorten die hier beter tegen kunnen. Hieronder 10 soorten die goed tegen droogte kunnen:
- Lavandula
- Echinacea
- Achillea
- Pinus
- Salvia
- Sedum
- Teucrium
- Gaura
- Perovskia
- Platanus hispanica Alphen’s Globe
Half verharding
Zorg dat je bestrating goed afloopt richting borders. Maar er bestaat ook half verharding. Hierdoor kan regenwater goed wegstromen. Denk bijvoorbeeld aan schelpen, gravier dór, schors en grind.
Verduurzaam je dak met kant-en-klare dak cassettes
Een groen dak stimuleert de biodiversiteit, buffert regenwater en heeft een isolerende en geluiddempende werking. Een win-, winsituatie. Lees ook onze blog over snel een groen sedumdak
(Klei)Grond verbeteren
Om te zorgen dat kleigrond beter regenwater kan afvoeren en een kruimelige structuur krijgt, kun je DCM Lava (Kleigrondverbeteraar) door de grond heen mengen. Ook kan het helpen om de storende laag te doorbreken door verticaal te draineren. Boor een gat van circa 15 doorsnee en 100cm diep. Plaats hierin een drainagebuis en vul rondom aan met grind. Zorg dat de bovenste 20cm vrij blijft om dit aan te vullen met gewone grond. Hierdoor kan je boven de buis nog planten of gazon leggen.
Verticaal tuinieren
Kies eens voor een haag als afscheiding met de buren in plaats van een schutting. Door minder harde materialen te gebruiken verlaag je de tempratuur in de tuin. Ook klimplanten tegen een muur zorgen voor verkoeling in huis en tuin.
Geef slim water
Als het een warme droge periode is, kunnen planten flink uitdrogen. Als je water geeft, doe dit dan slim. Dit door in de avond te sproeien(minder verdamping). Maar denk ook eens aan een druppelslang of een slim irrigatiesysteem.