Het nut van slakken

Slakken zijn echte opruimers in de tuin, ze eten dood blad en kleine diertjes. Deze weekdieren zijn zelf weer voedsel voor vogels, kippen, egels en padden. Slakken zijn actief tijdens koele natte zomers, het voorjaar en het najaar. Maar van directe zon en hitte drogen ze uit. Daarom zijn ze vooral actief in de nacht. Kijk je onder bladplanten, tussen grassen of onder een pot, dan heb je grote kans dat je ze daar aantreft.

"Slakken kun je voorkomen door het planten van beplanting die ze niet lusten" Mark

Slakken bestrijden

Slakken zijn er in vele soorten. Vooral de naaktslak en de segrijnslak kunnen behoorlijk wat schade aanrichten in de tuin. Het is afhankelijk van het weer hoeveel slakken er zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om slakken te bestrijden. Het beste is om een combinatie van deze manieren toe te passen om de slakkenplaag onder controle te krijgen.

7 tips tegen slakken

1. Handmatig verwijderen

Ga regelmatig in de avond op pad om met de hand slakken te vangen. Verplaats ze naar een afgesloten kliko.

2. Lok natuurlijke vijanden naar jouw tuin

Zorg ervoor dat je tuin aantrekkelijk is voor vogels, egels, padden en kikkers. Dit zijn de natuurlijke vijanden van slakken. Ook kippen en loopeenden lusten wel escargots.

3. Plaats een slakkenval

De Slakkenval vul je met bier of een andere lokstof die slakken aantrekt. De val kan worden geleegd en vervolgens opnieuw worden gebruikt. Vrij van pesticiden en veilig voor het milieu.

4. Gebruik aaltjes tegen naaktslakken en woel de grond in het voorjaar los

Deze minuscule parasiterende aaltjes kunnen worden ingezet ter bestrijding van naaktslakken in de sier- en moestuin. Ze dringen de slak binnen via natuurlijke openingen en scheiden er een bacterie af die de slak doodt. Ook helpt het om grond los te woelen in het voorjaar. De slakkeneitjes komen dan boven te liggen en drogen uit.

5. Plaats fysieke barrières

Kopertape
Heb je planten in pot dan kun je het beste kopertape rondom de pot doen. Koper geeft de slak een klein schokje. Een soort schrikdraad voor de slak.

Stooi koffiedik of houtas
Slakken houden niet van koffiedik en houtas. Strooi dit rondom planten die graag worden aangevreten.

DCM Cacaodoppen
Cacaodoppen zorgen ervoor dat katten, slakken en onkruid wegblijven. Strooi een dikke laag van 5 – 8cm voor het gewenste resultaat.

6. Gebruik bestrijdingsmiddelen

DCM Bio Anti-slak
DCM Bio Anti-slak is een doeltreffend slakkenlokaas met een werkzame stof op basis van natuurlijke ingrediënten en is toepasbaar in de biologische tuin. Het kan ingezet worden ter bestrijding van naaktslakken op sierplanten, kuipplanten, fruit en groenten in zowel de tuin als kas. Na het eten van de korrels verliezen de slakken hun eetlust, stoppen ze met vreten aan de planten en trekken ze zich terug in hun schuilplaats, waar ze uiteindelijk sterven. Het middel is goed bestand tegen regen en schimmel.

Desimo Slakkenkorrels
Desimo slakkenkorrels gebruik je als lokvorm ter bestrijding van zowel huisjes- als naaktslakken. De korrels bevatten een natuurlijke lokstof waar slakken tot worden aangetrokken. Na inname van de gifkorrels trekken de slakken zich terug en sterven vervolgens.

Protect Garden Knock-Out Slakkenkorrels
Knock-Out slakkenkorrels zijn gebruiksklare lokkorrels die effectief huisjesslakken en naaktslakken bestrijden. De korrels nemen vocht op uit de grond, zwellen op en worden daardoor extra aantrekkelijk voor slakken. Na consumptie stoppen de slakken onmiddellijk met eten, trekken zich terug in hun schuilplaatsen en sterven na korte tijd. De korrels bevatten ijzerfosfaat, een natuurlijk mineraal dat in de bodem voorkomt.

7. Plant planten waar slakken niet van houden

Slakken kun je ook voorkomen door het planten van beplanting die ze niet lusten. Ze houden vaak niet van geurende planten zoals bieslook en knoflook. Hieronder vind je een lijstje met planten die slakken niet lekker vinden: