Verschillende soorten vijverplanten
Rondom een vijver heb je te maken met verschillende plaatsen en dieptes waar je waterplanten het beste kunt planten. Om dit te verduidelijken zijn er verschillende zones, die per waterplant aangeven in welke diepte je deze plant het beste kunt planten.
Oeverplanten
Zone 1 is geschikt voor oeverplanten. Oeverplanten staan rondom de vijver in tuingrond, maar deze grond is vaak wel licht vochtig. De plantdiepte ligt tussen de 0 en -15 centimeter. Een oeverplant gebruik je vooral als versiering rondom de vijver.De meeste oeverplanten vind je terug bij ons assortiment vaste planten. We hebben een aantal typische oeverplanten op een rijtje gezet:
- Equisetum japonicum
- Imperata cylindrica Red Baron
- Cyperus alternifolius
- Iris kaempferi
- Lythrum salicaria Robert
- Lobelia Queen Victoria
- Miscanthus sinensis Little Zebra
- Primula vialii
Moerasplanten
Zone 2 is geschikt voor moerasplanten. Dit gebied is het verlengde van de oever, en in deze zone is het over het algemeen wat natter dan in het oevergebied. De grond blijft hier altijd drassig en vochtig. De plantdiepte ligt tussen de 0 en -15 centimeter. Sommige moerasplanten moeten echt onder water geplant worden om te overwinteren of de groei te stimuleren.
Er zijn veel verschillende soorten moerasplanten, wij hebben een aantal leuke soorten die geschikt zijn voor zone 1 en zone 2 op een rij gezet:
Waterplanten
Zone 3 is geschikt voor waterplanten. Dit gebied ligt tussen de 0 tot -40cm diepte. Planten die in deze zone staan willen met de wortels in het water staan, of volledig onder water geplant worden. Deze plantgroep houdt van stilstaand water en een zonnige standplaats. Deze groep planten kun je het beste aanplanten met behulp van een vijvermand. Leuke waterplanten die in zone 3 kunnen staan zijn:
Waterlelies
Zone 4 is geschikt voor waterlelies. De plantdiepte ligt tussen de -20 en -50 centimeter. Vaak vindt een waterlelie het fijn om te groeien in stilstaand water. Doordat de grote bladeren op het water liggen, creëer je veel schaduw in de vijver en dit zorgt ervoor dat algen minder kans hebben om uit te groeien. Leuk weetje: als het somber weer is of donker wordt, sluiten de bloemen van de waterlelie zich. Waterlelies plaats je bij voorkeur in een vijvermand op de bodem van de vijver. Waterlelies zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar:
- Nymphaea Attraction (rood)
- Nymphaea Marliacea Chromatella (geel)
- Nymphaea Madame Wilfron Gonnère (roze)
- Nymphaea Gonnère (wit)
Zuurstofplanten
Zone 5 is geschikt voor zuurstofplanten, die ook graag in de diepe delen van de vijver geplant worden. De plantdiepte ligt voor deze planten tussen de -40 en -60 centimeter. Leuke soorten zuurstofplanten zijn:
- Rotala indica
- Hydrocotyle Novae-Zealandiae
- Hippuris vulgaris
- Anagallis tenella
Drijvende planten
Zone 6 is geschikt voor drijvende planten. Deze planten hoeven dus niet vast in de vijver te staan, maar kunnen op het water gelegd worden. Belangrijk is om deze planten goed onder controle te houden, want deze hebben de neiging om snel door de hele vijver heen te woekeren. Als je regelmatig overtollige planten weghaalt met een schepnet of door deze los te scheuren, voorkom je dat de hele vijver dichtgroeit en je niets meer kunt zien van de onderwaterwereld van jouw vijver. Een aantal leuke soorten drijvende planten zijn:
- Polygonum amphibium (Veenwortel)
- Pistia stratiotes (Mosselplantje)
- Trapa natans (Waternoot)
Een vijver brengt onderhoud met zich mee. Net als voor de rest van de tuin geldt voor een vijver: regelmatig onderhoud geeft het mooiste resultaat! Jojanneke
Vijverplanten in de vijver zetten doe je zo
Als je planten in de vijver wilt zetten, is het handig om gebruik te maken van een vijvermandje. Hiermee zorg je dat planten goed op hun plek blijven zitten en dat de aarde niet door de hele vijver heen gaat zwerven. Ook zorg je ervoor dat het wortelgestel van een plant compact blijft en niet gaat woekeren door je hele vijver. Vijvermanden zijn met name geschikt voor moerasplanten, waterplanten en waterlelies.
DCM Vijverpotgrond is ideaal om te gebruiken als je planten langs de oever van de vijver wilt planten, maar ook prima te gebruiken voor aanplant in een vijvermand. Deze vijverpotgrond is rijk aan zand en klei waardoor de grond niet gaat zwerven in je vijver.
DCM Vijversubstraat is een decoratief en poreus substraat dat je kunt gebruiken in je vijver. Je kunt dit los op de bodem van de vijver strooien, maar ook gebruik je dit om vijvermandjes mee af te dekken. Met vijversubstraat creëer je een ideale basis voor een goede bacteriecultuur in jouw vijver. En dat zorgt weer voor biologisch evenwicht, waardoor algen minder ruimte krijgen om te groeien en jouw waterplanten meer ruimte krijgen om te groeien.
Hoe onderhoud ik mijn vijver?
Het is natuurlijk ontzettend leuk als je een vijver hebt aangelegd en mooi hebt aangeplant met verschillende soorten planten. Maar een vijver brengt ook onderhoud met zich mee. In het voorjaar ben je druk met het aanplanten en voorkomen van algenvorming. En in het najaar en in de winter moet de vijver schoongemaakt worden en vooral ook schoon gehouden worden. Zorg er dan voor dat bladeren van bomen niet in de vijver terechtkomen en dat de vijver (deels) ijsvrij blijft zodat er nog wel lucht bij de planten en eventuele dieren kan komen. Belangrijk dus om het hele jaar door goed voor de vijver te zorgen en bijvoorbeeld jaarlijks te checken of de waterhardheid nog op het juiste niveau is. Net als voor de rest van de tuin geldt ook voor een vijver: regelmatig onderhoud geeft het mooiste resultaat!