Wat zijn lei- en schermbomen?

Leibomen en schermbomen zijn bomen met een kale stam tot circa 200cm waar boven in de boom een bamboe frame wordt gebonden. Hieraan worden de takken in een bepaalde vorm begeleid. De eerste aantal jaren moet dit frame aangebonden blijven totdat de boom goed verhout is. Hierdoor hebben ze ook meer onderhoud nodig.

Het verschil tussen lei- en schermbomen is dat bij lei bomen de takken in etages worden aangebonden. Dat wil zeggen dat de eerste vertakking naar links en rechts op circa 200 cm zit en de volgende etage om de bijvoorbeeld 30cm. Bij schermbomen worden de takken waaiervormig uitgeleid om een egaal vol rek te krijgen. Schermbomen kun je het beste vergelijken met een dichte haag maar dan op stam.

“Schermbomen zijn uitermate geschikt om privacy te creëren in de tuin!” Mark

Groenblijvende leibomen

Vaak wordt er gezocht naar groenblijvende leibomen, schermbomen dus. Want deze zijn egaal uitgeleid en hiermee voorkom je inkijk. Olijfwilg en steeneik zijn ongekend populair. Deze bomen zijn beiden grijsbladig. Zoek je iets groens i.p.v. grijsbladig kijk dan eens naar de haagbeuk of amberboom. Deze zijn wel bladverliezend maar prachtig qua blad! En is groenblijvend wel echt nodig? In de winter heb je tenslotte toch de gordijnen dicht.

Leibomen

Dit is de meest gebruikte soort voor lei-lindes. Tilia europaea Pallida is goed bestand tegen zeewind en daarom geschikt om te gebruiken aan de Zeeuwse kust.

  • Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ (Lei-peer)

Deze sierpeer behoudt zijn blad erg lang en heeft hierdoor ook een prachtige herfstkleur. Deze boom kan goed tegen zeewind. Wel adviseren we deze bomen meerjarig voorgeleid te kopen. Bij jonge lei bomen is de kans op takbreuk groot tijdens transport.

De lei plataan is een snelle groeier en moet jaarlijks goed bijgehouden worden. Kenmerkend voor een Plataan is de decoratieve bast met een lichtgroene onderlaag en grijs/groen tot zelfs bruinachtig opvallend, loslatend schors.

Schermbomen

Er zijn diverse soorten schermbomen, denk bijvoorbeeld aan: steeneik, olijfwilg, amberboom en haagbeuk. Deze bomen worden veel gebruikt als haag op stam om privacy te creëren, maar zijn ook handig als groen zonnescherm.

De haagbeuk wordt veel gebruikt als haag op stam. Carpinus is een soort die redelijk vroeg in het voorjaar uitloopt met frisgroene bladeren.

Een snelle groeier die groen blijft in de winter. Verdraagt zeer goed wind en zoute lucht. Wil je deze bomen mooi stak houden, dan is 2 keer per jaar snoeien wel noodzakelijk.

De Groene Beuk is ook geschikt als schermvorm/leiboom, maar staat wel graag op een beschutte plek. In de winter blijft het verdorde geel/bruine  blad aan de plant hangen. Vandaar dat de boom ook wel bladhoudend wordt genoemd.

Door zijn rode kleur geeft deze een mooi contrast in de tuin. Het duurt een aantal jaar voordat hij mooi dichtgegroeid is. Jaarlijks snoeien zorgt ervoor dat de schermboom mooi in vorm blijft.

Een populaire boom die bekend staat om zijn zeer mooie herfstkleur. Het is een langzame groeier die weinig onderhoud nodig heeft.

Naast groenblijvende struik zijn deze soorten zeer geschikt als schermboom. De Prunus heeft bij voorkeur een iets zuurdere grond. Zet hem op een beschutte plaats, want hij is iets gevoelig voor vorst. Als je wilt snoeien, doe je dat het beste na de bloei.

De Sierpeer Chanticleer is ook zeer geschikt als schermboom. Deze boom bloeit rijk met witte bloemetjes. Het blad behoudt de boom tot laat in de herfst. Hij is zeer goed bestand tegen de zoute zeewind en daarom geschikt om te gebruiken aan de Zeeuwse kust.

Is een groenblijvende mediterrane boom die de zoute zeewind zeer goed verdraagt. Hij is redelijk winterhard en een langzame groeier.

De Moeraseik is een sterke, snelgroeiende boom die ook geschikt is als schermboom. De boom krijgt heldergroene gekartelde bladeren, die in de herfst verkleuren naar dieprood.

 Lei- en schermbomen plaatsen

Als je lei- en schermbomen gaat planten is het wel belangrijk om de bomen goed vast te zetten met een leiconstructie. Zonder een lei-constructie wordt een lei- of schermboom nooit zo mooi. Ook vinden wij het hier in het winderige Zeeland noodzakelijk om een lei-constructie te plaatsen voor extra stevigheid, zeker bij jonge bomen. Zo voorkom je dat ze afbreken. Lees hier hoe je een lei-constructie plaatst.