Vorstgevoelige planten
Het verschilt per plant bij welke temperatuur de plant schade kan oplopen. Kuipplanten en mediterrane planten staan er om bekend dat ze slecht tegen vorst kunnen. Maar er zijn ook ‘Vaste planten’ die de winter niet overleven. Soms komt dit door de kou, maar ook regelmatig omdat planten te nat staan door de vele regen in de winter. Hieronder een lijstje met planten die je beter kunt afdekken of in de gaten moet houden:
- Mediterrane planten
Zoals Olijven, Vijgen, Oleanders en Trachecarpus palmen
- Kuipplanten
Zoals citrusvruchten, Brugmansia, Sundaville, Laurierboompjes, Phoenix palmen en Bougainville
- Jonge aanplant van groenblijvende heesters of bomen
Onder andere Choisya, Convolculus, Ceanothus, Escalonia, Hebes, Portugese Laurier en Viburnum tinus
- Camellia’s met knop
- Vorstgevoelige meerjarige planten
Agapanthus, Agastache, Salvia’s, Echinaceas, Gaura’s, roodbladige Lampenpoetsersgras, Crocosmia’s, Verbena en vaste Fuchsia’s
Planten overwinteren
Om planten succesvol te overwinteren is het verstandig om op tijd in actie te komen. November is hiervoor een goede periode. Zet vorstgevoelige planten in pot onder een overkapping, of op een beschutte plek. Per soort verschilt het hoe je ze moet beschermen in de winter. Hieronder een aantal tips:
Mediterrane planten
De meeste mediterrane planten verdragen vorst tot -12°C als ze doorworteld zijn in de volle grond. In pot zijn ze iets gevoeliger.
- Bind palmbladeren bij elkaar binden met jute of vliesdoek om de kern te beschermen.
- Overige planten kun je afdekken of inpakken met vliesdoek of een hoes.
- Planten in pot staan graag op een beschutte plaats in de vorstperiode. Isoleer de bakken van binnenuit. Heb je dit niet gedaan, dan kun je de bak buitenom isoleren met noppenfolie. De bovenkant kun je eventueel afdekken met stro of hooi.
Kuipplanten
Kuipplanten moeten voor de vorst naar een koele, lichte ruimte verplaatst worden. Bij voorkeur met een tempratuur tussen 5 tot 18 °C. Een orangerie is hiervoor een perfecte ruimte. Maar in een koele serre, ongeïsoleerde bijkeuken, (verwarmde)kweekkas of een lichte schuur moet het ook wel lukken. Eventueel zijn er ook bedrijven waar je planten in winterstalling kunt zetten. Wij bieden deze service niet omdat we al onze ruimte zelf nodig hebben.
Jonge groenblijvers
Bij jonge groenblijvende planten is het belangrijk dat de kluit niet uitdroogt. Over het algemeen bevriest de kluit niet zomaar als deze aangeplant is in de volle grond. Groenblijvende planten zijn in de wintermaanden in rust. Maar de wortels moeten beschermd blijven omdat deze planten soms toch verdampen als de zon schijnt. Als de kluit volledig bevroren is zal de plant stikken. Bladafval, jute zakken, stro en noppenfolie zijn goede materialen om te isoleren. Jonge topjes kunnen wel eens bevriezen, maar dit kan geen kwaad voor de plant zelf.
Camellia’s met knop
Camelia’s zijn zuurminnende planten die je niet veel in Zeeland ziet. Maar toch even het benoemen waard. Want met een koude Noord of Noordoosten wind gaan ze niet zo lekker. De knoppen kunnen bevriezen en er afvallen. Een Camelia heeft liever ook geen ochtendzon. Want als de plant bevroren is en het zonnetje schijnt, dan willen de knoppen er toch wel eens afvallen. Beschermhoezen en vliesdoek zijn ideale beschermmaterialen.
Vorstgevoelige meerjarige planten
Er zijn een aantal vaste planten die er bekend om staan dat ze niet zo lekker terug komen. Vaak komt dit doordat de Zeeuwse klei te nat voor deze planten is in de winter. Zorg er dus voor dat de bodem in de tuin goed vochtdoorlaatbaar is zodat planten niet te nat staan. Dit kun je doen met DCM Kleigrondverbeteraar.
Vorstgevoelige planten kun je beschermen door deze af te dekken met stro of bladeren. Ook snoeiafval van grassen kan een ideale manier zijn om planten te beschermen.
Uiteindelijk hoort het toch ook een beetje bij tuinieren dat er wel eens iets niet terugkomt na de winter.