De eerst haag staat in Domburg

René de Visser, kernwethouder van Domburg (gemeente Veere, Zeeland), heeft samen met Mark Rottier van Hoveniersbedrijf Minderhoud de eerste Kant & Klaar Haag ECO in Nederland geplant. De nieuw ontwikkelde haag is samengesteld uit zeven verschillende inheemse plantsoorten. Deze soorten passen perfect in het Zeeuwse landschap omdat je een aantal soorten terug ziet in de Zeeuwse haag.

  • Ligustrum vulgare (wilde liguster)
  • Acer campestre (veldesdoorn)
  • Crataegus monogyna (meidoorn)
  • Carpinus betulus (haagbeuk)
  • Prunus spinosa (sleedoorn)
  • Viburnum opulus (Gelderse roos)
  • Corylus avellana (hazelaar)

Ondersteuning van de lokale biodiversiteit

Alexander Ilsink, directeur Mobilane: “Met de nieuwe haag spelen we in op de toenemende vraag van onder meer gemeenten, overheden, projectontwikkelaars en bedrijven die hun omgeving willen vergroenen. De planten in de ECO-haag maken deel uit van het natuurlijke erfgoed en historie van Nederland. Uiteraard is de nieuwe haag ook zeer geschikt voor toepassing in particuliere tuinen.” De hagen worden gekweekt in de eigen kas en zijn voorzien van het plantlabel A van NL GreenLabel en het keurmerk ‘On the way to planetproof’. Naast duurzaamheid heeft Mobilane maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. De Bemmelse groenspecialist biedt daarom ook werkplek aan collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eerder dit jaar is door Mobilane het PSO Trede 3 Certificaat behaald.

Het belang van inheemse planten

Inheemse bomen en planten komen van nature voor in Nederland. Ze zijn aangepast aan ons klimaat en maken deel uit van het ecosysteem. Inheemse planten zijn vaak de primaire voedselbron voor bijen, vlinders en andere insecten, die essentieel zijn voor de reproductie van veel planten. De Mobilane Kant & Klaar Haag ECO draagt dus bij aan het behoud van lokale biodiversiteit en biedt een natuurlijke habitat voor de plaatselijke fauna.