Varens in Zeeland
Varens kom je van nature tegen in bosrijke omgevingen. Bijvoorbeeld in De Manteling bij Oostkapelle of op de kop van Schouwen bij Burgh-Haamstede. Daar zie je bijvoorbeeld Dryopteris filix-mas, Osmunda regalis of Matteuccia struthiopteris. Deze bladplanten zorgen voor een magische sfeer in het bos. Deze magische sfeer kun je ook in jouw tuin creëren op een schaduwrijke plek. Varens staan over het algemeen graag op een vochtige, goed doorlatende bodem. Zware klei zul je dus flink moeten verbeteren met DCM Vivimus en de grond afdekken met Mulch.
Polypodium, een varen die in de zon kan
Polypodium vulgare, ook wel de gewone eikenvaren, is een inheemse wintergroene Varen die je in de duinen tegenkomt. Maar ook op oude muren in Veere kun je deze Varen tegenkomen. Deze Varen kan dus wel wat zon verdragen. Het blad van de eikenvaren lijkt op een visgraat en valt hierdoor op. Probeer deze Varen ook eens in een pot.
Wintergroene varens
Veel winterharde Varens verdwijnen in de winter. Maar er zijn ook een aantal soorten die groen blijven. Deze soorten kun je ook prima toepassen in een Urban jungle tuin. Populaire soorten zijn Asplenium scolopendrium, Dryopteris erythrosora en Polystichum setiferum.
De mooiste Varens
We hebben de mooiste Varens voor jou op een rijtje gezet. Niet alle soorten hebben we op voorraad maar kun je wel bij ons bestellen!
- Asplenium scolopendrium (Tongvaren)
- Athyrium filix-femina (Wijfjesvaren)
- Athyrium niponicum ‘metallicum’ (Regenboogvaren)
- Blechnum spicant (Dubbelloof)
- Cyrtomium fortunei clivicola (IJzervaren)
- Dicksonia antarctica (Boomvaren)
- Dryopteris erythrosora (Rode Sluiervaren, Herfstvaren)
- Dryopteris filix-mas (Mannetjesvaren)
- Matteuccia struthiopteris (Struisvaren, Bekervaren)
- Osmunda regalis (Koningsvaren)
- Polypodium vulgare (Gewone eikvaren)
- Polystichum polyblepharum (Glansschildvaren)
- Polystichum setiferum (Zachte naaldvaren)