Test je vijverwater
Heb jij een vijver die groener ziet dan het gazon? Voorkom een vijver die vol zit met draadalg, zweefalg en waterplanten die slecht groeien. Test daarom je vijverwater! Met het testen van vijverwater meet je de kwaliteit van het water. Het water wordt getest op:
- GH Waarde (totale hardheid)
- KH Waarde (carbonaat hardheid)
- pH Waarde (zuurgraad)
Vijverwater testen is noodzakelijk om problemen te voorkomen en op te lossen. Jij wilt toch ook een vijver die een perfect biologisch evenwicht heeft met kristalhelder water en planten die goed groeien en bloeien. Het corrigeren van deze waardes doe je het best op een natuurlijke en verantwoorde manier. Bijvoorbeeld met een combinatie van de onderstaande natuurlijke waterverbeteraars. Hoe veel je van wat nodig hebt komt uit de test:
“Een vijver onderhouden is minder werk dan je zou verwachten.” Bart
Vijver aanleggen
Een vijver in de tuin is van hoge ecologische waarde. Er zijn veel verschillende soorten vijvers. Elke soort vijver heeft zijn eigen unieke kenmerken. Dus wanneer je een vijver gaat aanleggen is het belangrijk om jezelf te verdiepen welke vijver er bij jou past en welke ook vooral niet. Hieronder een aantal verschillende soorten vijvers:
- Klassieke vijver
- Koivijver
- Natuurvijver
- Spiegel-/moderne vijver
- Terrasvijver
- Zwemvijver
- Watervallen/beken
Om een biologisch evenwicht op te bouwen heb je waterplanten nodig. Deze kun je het beste plaatsen in de lente. Er moet voldoende open water blijven om het hele ecosysteem goed te laten functioneren. Meestal is tweederde deel van de vijver water een goede leidraad.
Bij een vijver heb je te maken met verschillende dieptes. Om dit te verduidelijken zijn er verschillende zones, die per waterplant aangeven in welke diepte je deze plant het beste kunt planten. Lees hier meer over in onze blog over waterplanten.
Vijver onderhouden
Een vijver onderhouden is minder werk dan je zou verwachten. Als het ecosysteem eenmaal goed functioneert is er zelfs maar weinig vijveronderhoud nodig en is het vooral genieten. Er zijn een aantal klusjes die je kunt doen, we hebben ze per seizoen op een rijtje gezet:
Lente:
- Test in deze periode ook de waterkwaliteit weer eens.
- Winterbedekking die eventueel op gevoelige oeverplanten ligt moet verwijderd worden zodra de temperatuur dit weer toelaat.
- Al het oude dode materiaal kan nu van de planten worden weggesnoeid.
- Haal afgevallen blad of ander drijfmateriaal weg met een schepnet.
- Vaste planten kun je nu ook delen en de jonge stukken opnieuw inplanten in ververste vijveraarde.
- De pomp mag ook het water weer in. Het biofilter wordt schoongemaakt en zo nodig opnieuw opgestart.
- Vanaf een watertemperatuur van 12°C mag je de vissen weer voorzichtig gaan voeren.
Zomer
- Haal eventuele algen uit de vijver. Doe dit door ze om een stok te wikkelen en op de kant te trekken.
- Bij warm weer is het raadzaam om extra zuurstof in het water te brengen met een luchtpompje met bellensteen of door een waterval of fontein.
- Houd woekerende planten in deze periode een beetje binnen de perken.
Herfst
- Als er bladeren in de vijver vallen haal je die zo veel mogelijk weg.
- Vorstgevoelige oeverplanten kun je na het bovengronds afsterven in dieper water zetten zodat ze niet bevriezen. Hetzelfde geldt voor gevoelige waterlelies.
- Dek overige vorstgevoelige planten af.
- Haal de waterpomp uit de vijver, maak hem schoon en berg hem op voor de winter. Ook het biofilter kan nagekeken en schoongemaakt worden.
Winter
- Als je een zuurstof- of bellensteentje hebt geïnstalleerd, kun je de bevroren vijver van extra zuurstof voorzien.
- Voor een goede gasuitwisseling tussen het vijverwater en de buitenlucht is een ijsvrijhouder heel handig.
Vind meer uitgebreidere informatie op pondtrends