Biodiversiteit
Inheemse bomen komen van nature voor in Nederland. Ze zijn aangepast aan ons klimaat en maken deel uit van het ecosysteem en zijn hierdoor erg belangrijk voor de biodiversiteit. Hieronder hebben we 5 bomen gezet die inheems zijn en hierdoor passen in Zeeland.
1. Crataegus monogyna
De Eenstijlige Meidoorn staat bekend om de uitbundige bloesem in het voorjaar met witte bloemen. Crataegus monogyna groeit met donkergroen blad en stevige doorns die vrij scherp zijn. Deze boom of struik past perfect in het Zeeuwse landschap en is een ideale broedplaats voor vogels.
2. Mespilus germanica
De wilde mispel is een langzaam groeiende boom en heeft een grillige, vertakte vorm. In mei-juni bloeit deze boom met witte bloemen die zeer aantrekkelijk zijn voor de bijen. Na de bloei ontwikkelt de mispel zijn vruchten. Wanneer deze vruchten gaan rotten zijn deze eetbaar voor vogels en mensen.
3. Betula pendula
Deze ruwe berk komt niet alleen veel voor in Nederland maar eigenlijk in heel Europa. De boom heeft een vrij open kroon met hangende takken. Hierdoor geeft de boom prachtig gefilterd licht in de zomer. Directe zeewind vinden ze niet zo fijn. Maar voor de rest doet de boom het hier prima in Zeeland.
4. Sorbus aucuparia
De gewone lijsterbes staat bekend om zijn grote oranje bessen in het najaar waar vogels gek op zijn. Naast vogels bezoeken ook bijen en vinders deze boom. Hij is hierdoor echt van toegevoegde waarde voor de biodiversiteit in een tuin. De Sorbus is goed bestand tegen zeewind en past daarom zeer goed in het Zeeuwse landschap.
5. Cornus Mas
De Gele Kornoelje is een bladverliezende boom/heester die voordat het blad uitloopt in de winterperiode februari – maart bloeit met gele bloemetjes. In de vroege herfst heeft deze cornus rode besachtige vruchtjes. Staat graag op een plaats in de zon of halfschaduw.