Wat is mulch
Mulchen is eigenlijk gewoon de bodem afdekken rondom je planten in de siertuin of moestuin. Dit kan je met van alles doen. Boomschors, gronddoek, compost, begroeiingsmat, cacaodoppen zijn manieren om de bodem rondom je planten af te dekken. Bij organisch mulchen vindt de mulch zijn oorsprong in de natuur. Denk aan versnipperd tuinafval, stro, afgevallen blad, zaagsel, snoeiafval uit de tuin en afgeknipt gras. Belangrijk is wel dat dit klein gesnipperd is zodat het binnen afzienbare tijd verteerd is en opgenomen in de bodem.
Voordelen van mulchen
Mulch bevordert het bodemleven
Doordat de organische stoffen afbreken in de grond ontstaat er een rijk bodemleven. Vol met schimmels, bacteriƫn, pissebedden, mijten, aaltjes en (regen)wormen. De planten krijgen door het bodemleven sterkere wortels, waardoor ze weerbaarder worden en beter groeien.
Mulch draagt bij aan een goede bodemstructuur
Het afbreken van organische mulch door wormen heeft als restproduct humus en dat zorgt weer voor een betere structuur van de bodem. Lucht en vocht dringen hierdoor beter in de bodem, waardoor regenwater makkelijker wegloopt.
Vermindert onkruid
Wanneer je goede mulch gebruikt wordt onkruid groei onderdrukt door de laag mulch. Probeer dus te voorkomen dat er onkruiden in je zelf gemaakte mulch terecht komt.
Mulch zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt
Net als bodembedekkers en boomschors zorgt mulch ervoor dat je vocht minder snel kan verdampen door zon en wind.
Je tuinafval krijgt een 2de leven
Hierdoor zit je kliko minder snel vol of hoef je minder vaak naar de milieustraat.
Nadelen van mulchen
Mulchen heeft veel voordelen, maar kent uiteraard ook een paar nadelen.
Mulchen ziet er wat onverzorgder uit
Uiteraard is dit afhankelijk van welk materiaal je gebruikt. Ook is het een stukje gewenning.
Mulchen trekt ook ongewenste beestjes aan
Mulchen zorgt ervoor dat de biodiversiteit omhoog gaat in je tuin. Maar dat betekent ook dat er minder gewenste vriendjes in je tuin komen.
Een te dikke laag mulch kan gaan rotten
Als je een te dikke laag aanbrengt kan het gaan verstikken en gaan rotten. Een luchtige laag van maximaal 5 cm is prima.
Mulch verdringt jonge beplanting
Heb je net jonge vaste plantjes geplant of gezaaid? Dan is het verstandiger om een jaartje te wachten met mulchen.
Mulch zorgt voor een viltlaag
Mulch laat een soort viltlaag achter, wat verstikkend werkt. Dit kun je voorkomen door met een drietand door de border heen te werken in het voorjaar.
Mulch met anorganisch materiaal
Wanneer je de bodem afdekt met gronddoek en grind kan dit verstikkend werken. Ook kunnen planten minder goed voeding opnemen.
Hoe en wanneer moet je mulchen
Mulch kun je makkelijk zelf maken door afgestorven plantmateriaal of snoeiafval fijn te knippen of te hakselen. Je kunt ook je eigen gemaakte compost gebruiken. Belangrijk is wel dat het goed gecomposteerd is om te voorkomen dat onkruidzaden zich verspreiden.
Mulchen kun je het beste doen bij de najaarsbeurt of voorjaarbeurt in de tuin. Dus in november of maart. Zorg ervoor dat de grond onkruidvrij is en eventueel losgemaakt is met een vork of tuinkrabber. Vervolgens kun je een laag van maximaal 5 cm mulch aanbrengen.
Heb je veel mulch nodig om de grond af te dekken in de siertuin? Vraag je dan eens af of er wel voldoende planten staan.