Tuinieren is ontspannend
In het soms drukke leventje past het niet altijd om aan de slag te moeten in de tuin. Werk, huishouden en het sociale leven nemen veel tijd in beslag en dan nog de tuin. En dan heb je ook nog eens geen groene vingers! Hieronder een aantal redenen waarom tuinieren zo leuk is.
Je bent lekker buiten bezig
Uiteraard hoef je niet naar buiten als het regent. In je tuin ben je tenslotte eigen baas. Maar je bent lekker bezig in de buitenlucht. En dat is natuurlijk altijd gezond.
Tuinieren helpt tegen stress
Ben je overprikkeld? Leg je mobiel weg en ga dan lekker aan de slag in de tuin. Tuinieren helpt tegen stress en maakt je hoofd leeg. Het is wetenschappelijk bewezen dat tuinieren stress verlagend en rustgevend is. Hier zal je in het begin misschien wel anders over denken. Maar door te doen en te leren wordt het alleen maar relaxter.
Je krijgt weer inspiratie
Door lekker in de tuin bezig te zijn maak je je hoofd leeg. Hierdoor ontstaan weer nieuwe ideeën die je misschien wel direct toe kan passen in de tuin.
Het is gezond
Een topconditie zal je niet krijgen van tuinieren maar je bent wel lichamelijk bezig. Let maar op, als je intensief bezig bent geweest: De eerste keren heb je spierpijn op plekken waarvan je het bestaan niet wist.
Van tuinieren word je vrolijk
Door bezig te zijn tussen opbeurende kleuren word je vrolijk. Het is leuk om het eind resultaat van je plant te zien die je zelf hebt aangeplant. Je creëert je eigen schilderij met allerlei kleuren en bloemen.
Zien groeien
Door het creëren van je eigen natuurgebied kun je het proces van voorjaar tot winter goed volgen. Het is fascinerend om te zien hoe planten uitlopen en soms wel doorgroeien tot 2 meter. Uiteraard kun je ook je eigen groente en fruit verbouwen. Wat is er leuker/lekkerder dan uit je eigen tuin oogsten!
Tuinieren is goed voor het milieu
Tuinier milieu bewust. Dit kun je doen door bloeiende planten in de tuin te zetten die bijen aantrekken. Zo help je de bijenpopulatie. Bijen bestuiven wel 75% van onze voedselgewassen. Planten en bomen zuiveren de lucht. Betegel niet heel je tuin, zodat regenwater gewoon weg kan lopen via de grond in plaats van via het riool. Lees ook meer bijen in de tuin.
“Ik hou er van om mooie plekken te creëren voor vlinders, bijen en vogels” Jojanneke
Je kleding mag vies worden
Je kent het wel, die pastasaus over je nieuwe shirt. In de tuin maakt het niet uit dat je kleding vies wordt. Hiervoor kun je oude kleding gebruiken. Een gat in je shirt is hier geoorloofd.
Fouten worden vanzelf hersteld
Als je de haag per ongeluk scheef snoeit herstelt het zichzelf. Dit geldt ook voor planten die je verkeerd hebt gesnoeid. Uiteraard zijn er grenzen, het blijft een levend product. Maar veel fouten komen wel weer goed.
Kennis delen
Door te blijven oefenen en leren word je vanzelf enthousiast over een plant. Deze kennis kan je weer delen met andere enthousiaste tuinierders.
Wist je dat er in bijna alle regio tuinclubs zijn waar je je bij aan kunt sluiten?
Tuinieren stom?
Uiteraard zijn er ook genoeg redenen waarom tuinieren niet leuk zou zijn. Maar vaak heeft dit te maken met gebrek aan kennis, desinteresse en/of onkunde. Onkruid en planten die dood gaan zijn de grootste irritaties. Wij geven tot slot graag nog wat algemene tuintips.
- Verwijder onkruid met wortel en al. Hierdoor komt het minder snel terug.
- Men denkt ‘meer steen is minder onderhoud’ maar het tegendeel is waar.
- Goed gereedschap helpt!
- Op een gezonde bodem groeit minder onkruid, dus bemest regelmatig.
- Gratis compost van de milieustraat zit vol met onkruid (meer onderhoud).
- Planten in pot hebben regelmatig water nodig (meer onderhoud).
- Meer planten is minder onderhoud, zo geef je onkruid minder ruimte.
- Gebruik grondverbetering bij aanplant. Lees ook onze plantinstructie
- Durf te vragen! Twijfel je of weet je iets niet vraag het aan ons, wij geven graag advies.